Pacientul roman



Pacientul roman
Prima data despre situatia din sistemul sanitar am auzit in facultate, de la un foarte bun prieten, pe atunci congolez. Mi-a povestit despre un conational de-al lui, un doctor, care desi era foarte apreciat, inregistra cel mai mic procent de vindecare integrala a pacientilor.
I-a luat ceva timp sa limpezeasca situatia, sa afle ca de fapt, desi diagnostica si opera ca un profesionist, problema era in mintea bolnavilor. Acestia interpretau ca nu sunt operati si tratati cum trebuie, deoarece africanul le refuza spaga. A fost invatat sa accepte spaga, pe care ulterior o dadea la asistente, numarul vindecarilor crescand considerabil, la nivelul cotei lui profesionale.

Nu sunt din categoria celor bolnaviciosi, insa anul Porcului – 2007 – nu a fost prea generos cu mine la acest capitol. Debutez cu niste dureri infioratoare de cap, stari de “jaratec in ochi”, plus cateva nopti de insomnie. “Semne de cataracta, dar mai trebuie fãcute niste analize”, suna primul diagnostic, apoi “sinuzita”, spune sec al doilea medic. Evident, preferam al doilea diagnostic, dar nu eram la 6 din 49 sa aleg nr. castigator.

Continuarea aici