Despre peria comunisto securistă a presei

Cel lingușitor, pupincuristul sau peria se adresează superiorilor numai cu apelative gen „Da, boss!”, „Excelență”, „Împărate”, „Boieru”, „Să trăiți Șefu” și alte asemenea ploconeli grețoase.
Peria umblă persusiv pe mai multe fronturi și este expertă în diversiune, manipulare și în a-i întoarce pe unii împotriva celorlalți.
Din păcate, lingușitorul face multe victime, pentru că lumea este sensibilă la complimente și nu discerne tot timpul ce se ascunde în spatele unui compliment. «Nu cunosc pe nimeni care să îl urască pe cel care îl laudă»”, ar fi declarat Socrate.
În timp ce Dostoievski a spus în „Crimă și pedeapsă” că: „Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea și ceva mai ușor decât lingușirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanță și apoi e bucluc. Dacă în lingușire absolut toate notele sunt false, ea totuși face plăcere și este ascultată fără supărare. O plăcere grosolană, totuși plăcere. Oricât de grosolană ar fi lingușirea, ea pare cel puțin pe jumătate adevărată. Și asta, la toate straturile sociale, culte sau inculte.”
De aceea, în redacțiile și companiile din România s-a întâmplat de multe ori ca oamenii lingușitori și incompetenți să fie preferați celor sinceri și profesioniști. Și încă se mai întâmplă asta! Din păcate, mulți cad în capcana lingușitorilor perfizi și îi acceptă cu ușurință pe cei care nu fac altceva decât să le perie vanitatea cu un scop bine definit.
Pupincuristul din ziua de azi ce perie prin instituțiile media sau în companii este bine cunoscut, nu despre el o să vorbesc acum. Aici vreau să amintesc de peria ce a fost instruită în școala infectă securisto-comunistă.
Care, conform reclamei, nu a avut alt sens în viață decât să se ”procopsească”. Nu a contat că a trebuit să facă extrem de mult rău pentru asta. Din nefericire, pentru pușlama ca să se ”procopsească” nu a fost suficient să cumpere toate periile de la ”magazinul Bidineaua”.
A mai fost nevoie ”doar” să colaboreze cu Securitatea, să își toarne colegii, prietenii și familia, să țepuiească, să tâlhărească și să facă numeroase alte ticăloșenii.
Însă, ”grație periei” de la ”Bidineaua” a rămas ”întotdeauna curat” (deși i s-a publicat până și dosarul de Securitate!). Apoi a mai ”obținut orice slujbă” (deși după el a venit Potopul la toate redacțiile sau companiile pe unde a trecut!), a putut ”scăpa de bucluc” (accidente, dosare penale, etc), si așa a ajuns ”un om celebru” (de îl găsești până și pe Wilkipedia :))).
Problema e că deși peria comunisto securistă s-a tocit rău și nu mai are nicio valoare profesională (bine, nici nu a avut vreodată!), încă mai păcălește și tâlhărește pe cine apucă.
Vom reveni cu detalii ale investigației! 🙂
(V.F.)