Au fost decernate Premiile Constantin Brâncoveanu Diaspora Paris 2019


Ajunse la cea de-a III-a ediție, Premiile Constantin Brâncoveanu Diaspora au fost decernate miercuri seară la Paris. Festivitatea de decernare, organizată de Fundația Alexandrion, a fost găzduită în sediul Ambasadei României din Franța. Cei peste 200 de oaspeți au fost primiți într-o atmosferă elegantă, iar printre aceștia s-au numărat oameni de cultură, diplomați, miniștri din Guvernul Francez și reprezentanți ai Ambasadei.
“Premiile Constantin Brâncoveanu pentru Diaspora sunt dedicate românilor care nu mai locuiesc în țară, dar prin munca și succesele lor fac România mândră. Până acum am avut deja ediții în Londra și Munchen, iar acum am ajuns la Paris. Este un eveniment dedicat românilor din Franța și cetățenilor francezi care au legături strânse cu România și cultura română și franceză.”, a declarat domnul Stelios Savva, prim-vicepreședintele Fundației Alexandrion în deschiderea evenimentului.
Selecția nominalizaților pentru Premiile Constantin Brâncoveanu Paris 2019 s-a realizat prin aceeași procedură deschisă ca și la edițiile anterioare. Președintele executiv al Juriului, acad. Răzvan Theodorescu, a fost cel care a coordonat de această dată ședințele juriului, alături de președintele juriului acad. Dan Berindei. Prof. univ. dr. Andrei Marga – unul dintre vicepreședinții Fundației Alexandrion – a fost și în acest an vicepreședinte al Juriului. Componența juriului a fost completată de: Acad. Dumitru Radu Popescu, Prof. univ. dr. Mihai Retegan; Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Prof. univ. dr. Grigore Gonța, Ștefan Râmniceanu, artist plastic, Magda Mihăilescu, critic de film, Natalia Stancu, critic de film, Dumitru Constantin, secretarul juriului.
Fundația își rezervă dreptul de a oferi până la două Premii speciale. La Paris, Premiul Special al Fundației a fost oferit Roxanei Mărăcineanu, ministru al Sporturilor în Guvernul Franţei.
Câștigătorii Premiilor Constantin Brâncoveanu Diaspora – Paris 2019 sunt următorii:
Activitate spirituală – Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Motivația Juriului
“Personalitate de prim-plan a Bisericii Ortodoxe Române, doctor în Teologie la Paris, ÎPS Iosif s-a dedicat atât dezvoltării Arhiepiscopiei pe care o păstoreşte, cât şi aprofundării legăturilor spirituale cu tot mai mulţi enoriaşi din parohiile ortodoxe române din Franţa, Belgia, Olanda, Elveţia, Spania, Portugalia, Italia, Anglia şi Irlanda. Astfel, dacă la alegerea sa în înalta demnitate existau doar 47 de parohii în jurisidicţia acestei Arhiepiscopii cu sediul la Paris, azi Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională are 126 de parohii.„
Medicină – Prof. Univ. Dr. Șerban Mihăileanu
Motivația Juriului: 
“După plecarea din țară a reușit să se impună repede și să fie apreciat, devenind unul dintre cei mai renumiți cardiologi din Paris, predând studenților și având și cabinet particular. Azi, prof. univ. dr. Șerban Mihăileanu este printre marii specialişti în fiziologia valvelor cardiace, fiind creatorul metodei de ecografie pe cord deschis, utilizată în toate spitalele lumii. A publicat sute de studii în Europa și în SUA.”
Știință – Prof. Univ. Basarab Nicolescu
Motivația Juriului: “Acad. Basarab Nicolescu, fizician şi filozof, autorul unor descoperiri ştiinţifice importante și a numeroase cărți, inclusiv celebrul volum dedicat poeziei lui Ion Barbu. (…) S-a stabilit în 1969, în Franţa, unde şi-a continuat activitatea în domeniul ştiinţelor fizicii, dându-și doctoratul și remarcându-se apoi prin descoperiri de mare importanţă, ce i-au consolidat cariera. „
Artele spectacolului – Petrika Ionescu
Motivația Juriului: 
“Personalitate plurivalentă impunătoare, Petrika Ionescu, cum este cunoscut în străinătate, are o activitate prodigioasă, fiind un abonat al superlativelor. (…)După ce s-a stabilit la Paris a montat spectacole pe scenele unor teatre din Franța, Anglia, Germania, Irlanda. (…) Impunătoarea sa carte de vizită consemnează și faptul că, începând cu 1980, regizează și semnează scenografia unor spectacole de operă pe scene internaționale de prestigiu precum Opera Garnier și Opera Bastille din Paris, Metropolitan Opera din New York, Scala din Milano.”
Istoria artei – Emanuela Cernea și Iuliana Damian (România) & Jannic Durand și Dorota Giovannoni (Franța)- curatorii expoziței „Broderies de tradition byzantine en Roumanie ” deschisă la Louvre.
Motivația Juriului:
„Circa 30 de broderii de valoare inestimabilă, create între 1437 și până la finele secolului al 17-lea, pot fi văzute în această expoziție unicat. Dintre ele se detașază steagul cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, brodat în urmă cu 500 de ani şi dăruit de Ştefan cel Mare în anul 1500 Mănăstirii Zografu din Muntele Athos, recuperat de un detașament de militari francezi în timpul Primului Război Mondial și remis de Franța statului român în 1917. “
Arte vizuale – Christian Paraschiv & Mircea Cantor
Motivația Juriului: “Christian Paraschiv trăiește la Paris, fiind considerat un artist franco-român. În noiembrie 2018, el a vernisat o expoziție retrospectivă în cadrul sezonului Franța-România ce cuprinde perioada 27 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019 și coincide cu președinția prin rotație a UE de către România și cele două Centenare – cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, și, respectiv, sfârșitul Primului Război Mondial. În expoziție, Christian Paraschiv a prezentat 68 de lucrări care acoperă o perioadă de peste trei decenii, din 1972 până în 2002, ele fiind reprezentative pentru o carieră artistică de excepție.”
Motivația juriului: „ Artistul plastic Mircea Cantor a vernisat o expoziție tot în cadrul sezonului România-Franța. La Muzeul Vânătorii și Naturii din Paris, el a expus (15 ianuarie – 31 martie 2019) desene inspirate din măștile purtate de colindătorii din satele românești de Anul Nou. Desenele au fost însoțite de 100 de exponate trimise special la expoziție de Muzeul Țăranului Român din București, inițiativă prin care artistul plastic își exprimă ”grija față de acest patrimoniu, care e pe cale să dispară în România.”
Etnologie – Alain Bouras pentru „La civilisation des clairières. Enquête sur la civilisation de l’arbre en Roumanie. Ethnoécologie, technique et symbolique dans les forêts des Carpates” (Civilizația luminișurilor. Studiu privind civilizația arborelui în România. Etnoecologie, tehnică și simbolism în pădurile Carpaților).
“Sunt foarte onorat să primesc acest premiu. Cred că juriul Fundației Alexandrion a simțit cât de mult mi-a plăcut România și dragostea pe care i-o port. În această carte am încercat să descriu relațiile dintre țăranul roman, copaci, pădure și lemn, care sunt foarte importante. Sper ca această carte să fie tradusă în limba română pentru a putea fi citită de toți românii. ” a declarat în limba română profesorul Alain Bouras la primirea premiului.
Arhitectură – Biroul de arhitectură Munteanu-Perianu 
Motivația juriului: 
“Vrem să mulțumim României, țara în care ne-am născut, în care ne-am format, dar și Franței pentru că ne-a dat șansa să ne perfecționăm și construim atât de multe, case, cămine. Noi practicăm arhitectura cu pasiune și chiar dacă spațiul este materia esențială a arhitecturii, oamenii sunt rațiunea ei de a fi. (…) În Franța, am construit multe: blocuri, spitale, terenuri de sport, de toate. În Franța, orice proiect de construcție pentru stat se obține prin concurs și noi am participat și am câștigat destule, ceea ce face foarte amuzant faptul că pentru acest premiu nu am concurat, dar l-am câștigat. “ a declarat Dan Munteanu.
Premiile Constantin Brâncoveanu pentru Diaspora au avut deja ediții în Londra, Cipru și Munchen, iar Premiile Constantin Brâncoveanu Internațional vor avea, în 2019, cea de-a doua ediție la New York. Tradiția organizării Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu la București se păstrează, iar evenimentul va fi programat în toamnă pentru finalului lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Propunerile și nominalizările pentru Premiile Constantin Brâncoveanu de la București pot fi trimise până pe 30 august 2019 pe adresa: office@fundatia-alexandrion.ro sau la sediul Fundației Alexandrion: Str. Nicolae Grigorescu, nr.19 A, Otopeni. Pentru a fi validată de juriu orice propunere trebuia însoțită și de o motivare scrisă (cel mult o pagină A4).

Despre Fundația Alexandrion
Fundația Alexandrion a fost înființată ca urmare a numeroaselor activităţi sociale desfăşurate de firmele din cadrul Alexandrion Group. Astfel, proiectele de responsabilitate socială ale companiei au fost preluate şi au început să fie desfăşurate sub umbrela Fundaţiei Alexandrion de peste 20 de ani.
De-a lungul timpului, Fundaţia şi-a pus amprenta și în susţinerea performanţelor sportului românesc. Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, au avut în 2019 cea de-a patra ediție. Fundația a fost alături de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român la Olimpiadele din 2004 de la Atena, din 2008 de la Beijing şi din 2012 de la Londra. Sprijinul acordat s-a concretizat în crearea unor condiţii de pregătire de înalt nivel care să le permită tinerilor sportivi obţinerea unor rezultate cât mai bune. 
O prioritate a Fundației Alexandrion sunt proiectele culturale, Galele Premiilor Constantin Brâncoveanu și Matei Brâncoveanu. Fundația Alexandrion a organizat prima ediție a Premiilor Constantin Brâncoveanu în 2014, în cinstea valorilor culturii române și a personalităților care au parcurs o carieră unanim recunoscută. Personalitățile premiate fac parte din toate domeniile culturii, artei și științei – fie că vorbim de literatură, istorie, muzică, teatru sau film, științe sociale sau arhitectură, medicină sau economie. Premiile Constantin Brâncoveanu sunt menite să promoveze valorile și viziunea unui mare domnitor care a menținut pacea în țară timp de 25 de ani și care a fost un mare susținător al artei, științei și culturii. Fundația contribuie la inițiative de refacere a unor lăcaşe de cult, de lansare de cărţi, de scriere de piese de teatru și chiar de organizare a unor tabere de creaţie.