Emisiune Business Philosophy: Povestea unui campion mai puternic decât soarta, Arian Notrețu



 

Emisiunea Business Philosophy de la Canal 33, care a fost moderată de Romeo Chiriac, l-a avut ca invitat special pe campionul mondial paralimpic, Arian Notrețu, sportiv cu șanse de calificare la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, informează Revista Sport Magazin.

În urmă cu câțiva ani Arian Notreţu descoperea ȋnotul, un sport care ȋi fusese recomandat de un medic pentru problemele pe care le avea la coloană, care s-a transformat rapid ȋn ţelul său principal.

 

Arian a practicat mai multe sporturi şi ȋn trecut, iar accidentul pe care l-a avut ȋn timpul unui meci de rugby, ȋn urma căruia şi-a pierdut un picior nu l-a ȋndepărtat de pasiunea sa. Ba l-a ambiţionat și mai mult să continue să facă sport pentru a demonstra că poate ajunge foarte departe, concurând la campionatele de ȋnot paralimpic.

Optimismul, determinarea, mentalul şi antrenamentele zilnice, ȋncepute foarte devreme, l-au ajutat să devină campion ȋntr-un timp foarte scurt, la doar 2 ani după ce s-a apucat de ȋnot.

În 2017, când avea 12 ani, a participat la prima sa competiţie internaţională – Trofeul Ptolemaida de la Atena (Grecia) – unde a obţinut două medalii de aur şi două de argint.

Seria competiţiilor câştigate a continuat să curgă, iar Arian a cucerit ulterior 4 medalii de aur şi două de argint la Campionatul Mondial de Înot Paralimpic din Irlanda şi două medalii de argint la Campionatul European din Grecia, ambele din 2018.

Iar recent, Arian a cucerit medaliile de aur, argint și bronz la World Para Swimming World Series Berlin, competiție care s-a desfășurat în perioada 17-20 iunie 2021, unde au participat 340 sportivi din 48 țări.

Arian, care este antrenat de Daniel Nistoroiu, a  fost înscris în 6 probe. La 800 m liber a scos 10:32, acesta fiind cel mai bun timp al lui. Pe parcursul întregii competiții, Arian a reușit să se impună în fața celorlalți înotători câștigând medalia de aur la proba de 200 m liber (tineret).

Deasemenea, Arian a obținut și medalia de argint la 50 m spate, dar și medalia de bronz la 200 m liber (senior). Cu aceste rezultate, Arian dovedește încă o dată că este cel mai bun înotător la categoria junior Para Swimming România.  Visul lui Arian este să ajungă să concureze la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2021.

De asemenea, Arian a fost unul dintre eroii paralimpici ai campaniei JYSK „Nicio scuză”, născută din dorința de a-i determina pe oameni să facă mișcare. Cele mai recente statistici arată că doar 6% dintre români fac sport cu regularitate, iar 61% deloc.

Tot în cadrul emisiunii, terapeuta Ileana Vlăduț a prezentat rubrica ”Alegeri Potrivite.