Fundația Alexandrion: Ȋmpărtăşim cu tristeţe vestea trecerii în neființă a Academicianului Răzvan Theodorescu



 Fundația Alexandrion precizează pe pagina de Facebook că împărtăşește cu tristeţe vestea trecerii în neființă a Academicianului Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al juriului Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu.

“Suntem recunoscători că am avut onoarea de a-l cunoaște și de a lucra alături de acesta. Ȋntruchipare a celor mai înalte standarde de etică și valori naționale, a transmis cu generozitate pasiunea și dedicarea sa pentru cultură.
Trecerea în viaţa de apoi a academicianului Răzvan Theodorescu este o pierdere incomensurabilă. Moştenirea culturală extraordinară și amprenta sa puternică asupra Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu, ȋi vor menţine memoria vie şi ne rămân repere.
Fie ca drumul său spre lumină să fie unul liniştit!”
Răzvan Theodorescu a fost membru corespondent al Societăţii Arheologice din Atena şi membru al Academiei de Ştiinţe din New York.
A primit, de asemenea, distincţia Cavaler (din 1997) şi Comandor (din 2003) al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze şi Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit (2000).
A publicat peste 25 lucrări de istorie, artă românească și europeană și peste 600 de articole în reviste din țară și străinătate.
Printre lucrările sale, amintim: ,,Pictura murală moldovenească din secolele XV și XVI’’ ; ,,Românii și Balcanicii în Civilizația sud-est europeană’’; ,,Picătura de istorie’’ şi ,,Europa noastră şi noi’’